2010. június 21., hétfő

Császármozsa, házi narancslekvárral

Hetek óta akartam már enni, mert épp egy remek könvet olvasok nyugati szomszédainkról (Albert Stifler: Bész és a bécsiek) Szeretném majd a teljes sztorit is leírni, de majd inkább akkor, ha az egész könyvön átrágtam magam :-)
Előbb az kaja, amit e könyv insprált. Nem bírtam ellenállni és reggelire készítettem el, mert estére ez már túl nehéz kaja lenne és édességgel inkább reggel vétem a 7 fő bűnt. 

Hozzávalók:
 • 5 dl tej
• 5 dkg mazsola
• 4 tojás
• 3-4 ek. méz a legvégén!!!
• 20 dkg búzadara
• kb. 15 dkg margarin a sütéshez

A tejet (a mazsolával és a csipetnyi sóval) megmelegítjük, majd beleöntjük a búzadarát. Ezt félre kell raknunk egy időre, hogy a dara megduzzadjon. (kb. 40 perc) Félidőben öntöttem hozzá a csipet sóval felvert tojásokat. (Sokan használják a tojássárgákat külön, felvert fehérjével, de az nem autentikus osztrák, hanem később találták ki!!!) Serpenyőbe, felolvasztott vajra öntjük, és állandó kevergetés mellett - az idővel morzsáira esett tésztát - pirosodásig sütjük. Én mézzel és lekvárral szeretem. Ezúttal angol narancslekvár kerül a tetejére, sajna így elveszítette autentikusságát, de nagyon imáádom a narancs fanyarságát hozzá :-) Schuldigung!

Mahl Zeit!


Férfias szingli egytál, mi van????

Unatkozós, átlag hétköznapjaimat egyedül töltöm :-( Kicsit lehet sajnálni, irigykedni-ki milyen életszakaszban van.
Ilyenkor próbálom elpusztítani a hétvégi maradékokat, kitalálom, hogy mit kezdhetek a félben hagyott konzervvel, egyéb zöldségekkel. Most is ilyen helyzetben voltam, amikoris megszületett az alábbi ötlet. Tényleg férfias egytálétek, amelyet egy fárasztó nap végén érdemes lehet elkészíteni. (megjegyzem jelenleg is kemény 12 fok van, június közepén....ezért kívánja az ember ilyenkor is a meleg ételt)

Hozzávalók:
Minden jó étel alapja egy fél lilahagyma kis olivaolajon megfonnyasztva
Ez után hozzátettem egy fél konzerv paradicsomos babot és egy fél üveges szeletelt gombát is.

Majd jöhetett az ínyenckedés:-) Saját készítésű, házi paprikakrém kerül bele. Egy fél evőkanálnyi is elég volt, mivel a "tüzes" szó is kivés a minősítéshez :-D
A végén pedig besűrítettem egy "majdnem" pohát tejföllel. (talán két ek. hiányzott belőle)
Érdemes elkészíteni valami hasonlót a saját ízlésünk szerint is! Én többmagos barna kenyérrel ettem :-)
Hajrá, csak a fantázia és a hozzávaló maradékok szobhatnak határt, de útlevél biztos nem kell hozzá!

Medvehagymás pite

Nincs olyan pillanat, vagy este, amit ne lehetne feldobni egy kis pitével :-)

Rémesen egyszerű a történet. A tésztát kell összegyúrni, majd amíg az a hűtőben pihenget, addig lehet elkészíteni a kevert tölteléket. Nem tudom tovább csűrni-csavarni, tényleg csak ennyi :-)

Hozzávalók a tésztához:
250 g liszt (én fele-fele arányban használtam bio búzát és bio tk. búzát)
125 g hideg, felkockázott vaj
1 tojás
1-2 ek víz, ha nem akar összeállni

A töltelékhez:
3 tojás
200 ml tejszín
medvehagyma (kisebb csokor)
kakukkfű (nálam saját termés)
100 g ementáli
100 g juhtúró
kevés olívaolaj
frissen őrölt bors