2010. május 18., kedd

Medvehagymás nudli

Mutti készített szilvásgombócot és mezei Sufli-nudlit. Valahogy nekem nem volt KIVÉTELESEN édesen enni, Ezért kitaláltam, hogy az alap tésztát dobjuk fel nekem medvehagymával. Isteni lett! A receptet majd még feltöltöm, egyenlőre húzom mindenki agyát a képekkel.

Ezzel a kis adaggal mertönk csak kísérletezni, tejföllel dobtam fel, de megrögzött húsevők tehetnek rá mondjuk valami prémium olasz sonkát, reszlet sajtot...csak a fantázia és a készlet szab határt.

Az én avokádó-krémem

Majd' minden gasztrobloggernél megtalálható ez az alap kaja. Ami tényleg ALAP.
Én is kialapkítottam a saját verziómat, én erre esküszök. :-)
Avokádókrém:
2db puha avokádó
1pohár tejföl
2-3szem retek
fél közepesen nagy lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
bors, zöldfűszerek

A retek kivételével mindent összeturmixolok, majd beleszelletelem azt is. Olivás Chiabattára isteni. :-) Nyami.

Visszatekintés az elmúlt hetek eseményeire

Már említettem, hogy nem kis betegséggel küzdök hetek óta. Plussz már lassan egy hete itt van még ez a rossz idő... ezekért sem jelentkeztem :-(

Még megjegyezném, hogy kivételesen a szerencsés országrészben élek!
Sopronban csapadék alig, erős szél viszont annál inkább van/volt/lesz. Nálunk amúgy is a szél az Úr, és ezt ismét megmutatta az elmúlt 4-5 napban. Nem is nagyon merek kimenni a loggiára, nem szeretnék szembesülni a szomorú ténnyel, mit okoz a vihar.
Inkább következzék még egy kis merengés a múltban, amival úgyis adós vagyok.

 A két kis leánderem már teljesen otthon érzi magát. Sőt, a fehér már új rügyeket hoz.
Apropó növekedés :-) Végre megmutatja magát a menta! Lesz ebből még valami! Eszek én még ezekből kisir-t és iszok én még mojito-t!!! :-)
A fűszernövények "háza"táján is minden rendben van. Napról-napra fogyatkoznak felül és nőnek alul. Vagy valahogy így. Mindenesetre nőlnek, én meg csipkedem a hajtásaikat, hogy ízesítsem velük az ételeimet és az életemet. :-)
Legközelebb már arról számolok be, hogy mi a helyzet a vihar után.... :-(
Remélem rövid és végül optimista poszt lesz.

Medvehagymás lepény

Eltűntem!!!
Mea Culpa!

Már lassan harmadik hete küzdök egy mandulagyulladással. Eleinte még lázam volt két napig, de azóta ilyen téren tünetmentes vagyok. A folyamatos antibiotikumok szedése miatt kissé fáradékony, kedvtelen vagyok.
Mindennapi munkámat és edzéseket persze nem hagyhattam abba, de estére már inkább csak nézek ki a fejemből....de most már megelégeltem a "hallgatást".

Természetesen ettem, és a "kertben" is történtek események. Ezeket most dokumentálom, utólag. Sorry.

Még hetekkel ezelőtt, időben sikerült elcsípnem egy csokor megvehagymát a zöldségesnél. Eszembe jutott, hogy ezzel várom haza a hétvégén Mr. Smith-t. A készítés folyamatát nem rögzítettem....sajnos az ízét sem tudod pontosan átadni, de higgyétek el ISTENI lett. :-)

Medvehagymás lepény: 28 centis lepényformához
250 g finomliszt
125 g hideg, felkockázott vaj
1 tojás

1-2 ek víz, ha nem akar összeállni

a töltelékhez:
3 tojás
200 ml tejszín
fél csokor medvehagyma
pár ág kakukkfű, só, bors
100 g ementáli, vagy bármilyen reszelhető sajt
100 g (juh)túró
kevés olívaolaj


A tészta hozzávalóit összegyűrom gyorsan, nehogy a vaj megadja magát. Ha nem akar összeállni rendesen, kis vízzel lazíthatjuk még. Lepény formába nyomkodjuk, tetejét kevés olivával megkenjük.
A töltelék minden alkotó részét aprítva összekeverjük, a sajtból csak a felét reszeljük a masszához! Töltsüt ezt a tésztára.
Mehet a sütőbe (nincs hőkijelzőm, nem tudom hány fok!) minimum 20 percre! Az idő letelte után nézzük meg, reszeljük rá a maradék sarkot is. Visszatolhatjuk a sütőbe még minimum 10 percre. Jóérzés alapján hagyjuk benn sülni még. (én mindig a töltelék folyósságát nézem, ha már teljesen megsült, szilárd halmazállapotú, akkor jó)
Egészségünkre!